1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Kapitalismens dåliga rykte

Andreas Cervenka sågar börsen och börsbolagen i dagens SvD. Mustiga formuleringar och det är säkert många som applåderar.

Han hävdar att dagens upplägg med fokus på kortsiktiga vinster och maximerad börskurs är ”världens sämsta idé” och leder till ”sämre skötta företag”. Nu finns det ju gott om stora företag som är familjeägda, kooperationer och liknande. Varför konkurrerar de inte ut de börsnoterade företagen, om de nu är så usla? Varför har inte Folksam konkurrerat ut de andra svenska försäkringsbolagen? Varför har inte Konsum konkurrerat ut ICA?

Det kanske finns många fina resonemang i boken Cervenka har läst och refererar. Men det hade varit bra med en enkel verklighetskoll innan krönikan gick i tryck.

Annonser

10 december 2012 - Posted by | Ekonomi

2 kommentarer »

  1. Är inte det lite märklig kritik mot kritiken? För det är väl knappast så att ”kvartalskapitalismen” per definition är sämre för företagen och dess ägare men att den i vissa fall skapar betydande problem för samhället i stort? För nej, allt som är bra för företagen är inte bra för samhället.

    Kommentar av Magnus | 10 december 2012 | Svara

  2. Fast Cervenkas artikel gick ut på att systemet är dåligt för bolagen själva (även om han nämner etik också i ett stycke). Och där verkar han helt enkelt ha fel.

    Kommentar av Andreas Bergström | 11 december 2012 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: