1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Hjälp mig att hitta nedskärningarna!

Ett vanligt påstående om vård, skola och omsorg är att de drabbas av besparingar. Det skars ned under fyrklöverregeringen på 90-talet, det skars ned av Göran Persson i budgetsaneringen, det skärs ned av alliansregeringen. Fortsätter det så här har vi väl snart ingenting kvar!

Det har väl förekommit enskilda år att någon utgift har minskat. Men hur jag än letar kan jag inte hitta några väsentliga nedskärningar. Om något så har utgifterna för vård, skola och omsorg ökat de senaste åren. Enligt OECD:s Education at a Glance 2012 så var Sveriges offentliga utgifter för utbildning som andel av BNP 1995: 7,1%, 2000: 7,2%, 2005:6,9% och 2009:7,3%. En viss dipp i mitten av 00-talet, sedan tillbaks med råge igen. Här saknas i och för sig en siffra från före 90-talskrisen, kanske låg vi fantastiskt mycket högre då? Nej, enligt den här SCB-tabellen var det tvärtom en radikal uppgång mitt under krisen, och budgetsaneringen efteråt tog bara bort en liten del av uppgången. 

Hälso- och sjukvården och socialtjänsten visar motsvarande utveckling, enligt Socialstyrelsen (sid 185). För båda är andelen av BNP högre än någonsin just nu. (Jag har kollat sjukvården längre tillbaks i tiden också via OECD, då finns det högre siffror i början på 80-talet. Men då ingick långvården, som senare blev äldreomsorg och numera ingår i socialtjänsten.)

OECD-tabellerna ger också möjlighet att jämföra med andra rika länder, och även där ligger Sverige högt, bland de högsta i världen för både vård och skola.

Kanske är det någon siffra jag inte tänker på? Något annat sätt att mäta som är bättre? Jag tar tacksamt emot tips, men betraktar tills vidare nedskärningarna i vård, skola och omsorg som en myt.

Annonser

15 januari 2013 - Posted by | Allmänpolitik

3 kommentarer »

  1. Utgifterna har ökat men hur är det med kvalitén? Har haft en hel del att göra med sjukvården den senaste tiden och det är mycket som har ändrats sedan 80 och 90 talet, servicenivån är rent ut sagt bedrövlig. Fråga patienterna på sjukhus i Stockholm!

    Kommentar av Iwona Preis | 15 januari 2013 | Svara

  2. […] W Jonsson (C) reder ut de rent faktamässiga förhållandena. Andreas Bergström fyller på i faktarättandet. Juridikbloggen tuggar sönder förslaget rent tekniskt. Anna Starbrink invänder att valfriheten […]

    Pingback av LO hittar valvinnarfråga för Alliansen | Hans Åberg | 16 januari 2013 | Svara

  3. Om man mäter utgifterna som procent av BNP så är det klart att procenten ökar när BNP dippade rejält under krisen – men det gav ju inga nya resurser till utbildningen..

    Kommentar av Lennart Elg | 22 februari 2013 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: