1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

En otäck bok

När Naomi Kleins Chockdoktrinen kom lästes den och hyllades överallt. En god liberal rekommenderade mig att läsa den och tyckte att det var svårt att helt bortse från hennes poänger. Jag läste och blev tokindignerad. Boken är en ren bluff, en samling anekdoter utvalda för att stödja en paranoid tes helt utan någon mer stabil grund. Trams på en nivå som knappt hade varit acceptabel i en gymnasieuppsats. Det blir inte bättre för att det är fler sidor och fler anekdoter.

På samma sätt blev jag rekommenderad Wilkinson och Pickets ”The spirit level” av vanligtvis omdömesgilla liberaler. I den här boken är det inte anekdoter, det är punktdiagram med streck i. Men tramset är på samma nivå. Författarna har valt ut ett antal godtyckliga faktorer som stödjer deras tes (att inkomstskillnader gör allt sämre för alla, även för de rika) helt utan att göra några djupare statistiska analyser eller någon kontroll av andra tänkbara förklaringar. Boken innehåller ett kapitel om kausalitet som är otroligt pinsamt. Till exempel tycker nog de flesta av oss att det är ett rätt rimligt antagande att mycket missbruk leder till att folk får problem på jobbet och att det därmed blir fler fattiga, inkomstskillnaderna ökar. Det avfärdar de med att det är uppenbart fel, sambandet måste gå i motsatta riktningen.

Nu har boken kommit på svenska (Jämlikhetsanden) och uppmärksammas både här och där. Jag är orolig för att det här ska bli en ny Chockdoktrinen, eller till och med värre. Det finns en klar risk att de ogrundade påståenden som finns i boken kommer tas för sanningar och prägla samhällsdebatten lång tid framöver. Tack och lov har Johan Norberg pekat på annan forskning som med närmre analys visar att bokens tes inte håller. Och Andreas Bergh gör egna beräkningar och resonerar pedagogiskt (tja, regressionsanalys blir väl aldrig riktigt lättillgängligt) i en femsidig pm som alla måste läsa. Spara nu de här länkarna och bemöt alla som hyllar boken. Annars kommer de verkningsfulla insatserna för jämlikhet, som bättre skola och arbetsmarknad, att helt skymmas av den destruktiva men förföriska inkomstutjämningen.

Annonser

10 februari 2010 - Posted by | Jämlikhet

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: