1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Lika chanser i skola och förskola

För det politiska djuret är en ny, spännande utredning lika härligt som ett nytt album av favoritartisten är för musiknörden. Just nu läser jag Camilo von Greiffs ESO-rapport om likvärdighet i skolan, som jag hittade via alltid lika intressanta Ekonomistas. Några huvudrekommendationer är att framför allt satsa på förskola, förskoleklass och de första grundskoleåren, att differentiera skolpengen utifrån elevsammansättning och att öka lönespridningen bland lärarna. De två första känns välbekanta för varje Folkpartist.

Den tredje punkten tål att tänkas på. I princip är jag i allra högsta grad för ökad lönespridning inte bara bland lärare, utan generellt i offentlig sektor. Det måste löna sig att göra ett bra jobb. Samtidigt är det en rejäl utmaning att hitta bra kriterier att göra bedömningarna utifrån. Om vi börjar differentiera lönerna på ganska godtycklig grund kommer många att bli arga, och vi vinner inget. Men att hitta bra kriterier skulle kunna vara en utmaning för nästa mandatperiod i Stockholm. Personal i offentlig sektor måste känna att de blir sedda, att de kan utvecklas i sina yrken och att de kan göra karriär om de vill.

Annonser

15 december 2009 - Posted by | Frågor jag vill driva, Skola

1 kommentar »

  1. En fråga bara på den rent praktiska politiken som fp för i Sthlm:

    Du skriver ”att diffrentiera skolpengen utifrån elevsammansättning”. Hur tycker du att det går ihop med att Lotta har valt att bara räkna upp elevpengen och inte den socioekoenomiska pengen i de årliga uppräkningarna av skolresurerna? (Något som de facto gynnar Östermalmsskolorna på Rinkebyskolornas bekostnad.)

    Kommentar av JFE | 18 december 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: