1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Värre med sociala problem än ekonomiska klyftor

LO-utredarna presenterar en rapport på DN debatt idag. Studenter, sjukskrivna och förtidspensionärer har haft sämre inkomstutveckling än andra 1991-2007. Inte så överraskande, kanske.

En del på högersidan tycker att relativ fattigdom är ointressant. Så länge folk inte svälter är det inget att gnälla om. Alla kan inte ha råd med samma prylar, det blir en självklarhet om man ska ha någon sorts rätt till värdet av det man själv har producerat.

Jag håller inte med, relativ fattigdom är ett socialt stigma för individen och en källa till problem i samhället. Men man ska ändå passa sig för att bygga upp politiken kring att utjämna inkomstklyftor.

Dels finns det en lång rad metodproblem när man ska mäta klyftorna. I LO-rapporten ingår till exempel bara personer mellan 20 och 64 år, vilket blir på många sätt missvisande. Det finns tusen andra källor till problem. Jag tänker inte gå in på dem här.

Viktigast för mig är vad jag lärt genom att läsa Amartya Sen. Det finns så mycket som är ojämnt fördelat i ett samhälle. Pengar, makt, hälsa, kunskap, trygghet i olika former. Pengar är inte det enda viktiga. Amartya Sen menar, och jag håller med, att det viktigaste är hur möjligheterna är fördelade. Det leder oss sedan vidare till hur vi ska betrakta de många olika fördelningarna.

Om vi har begränsade skattemedel att röra oss med så är transfereringar för att minska de ekonomiska klyftorna kanske det minst kloka vi kan ägna oss åt. Vi minskar incitamenten till arbete, vilket skadar hela samhället. Samtidigt har vi inte gjort något åt de mycket större skillnader i möjligheter som uppstår när till exempel en del av befolkningen är alkoholister, psykiskt sjuka, har en bristande utbildning eller på något sätt lever under förtryck, hot om våld eller liknande. Då är det bättre att försöka angripa dessa problem. I många fall kan detta samtidigt leda till minskade ekonomiska klyftor.

Ta inte detta som en allmän kritik mot socialförsäkringar. Det finns goda argument för dem med. I det här sammanhanget kan nämnas att folk nog skaffar sig åtminstone sjukförsäkring själva om inte staten ordnar det, med skillnaden att de som har sämst hälsa och därmed störst behov av försäkringen får mycket höga premier eller inte får teckna någon försäkring. Då får de som har sämst hälsa dessutom sämst trygghet, vilket ökar skillnaderna i möjligheter. Men möjligen är jag något mindre känslig för lägre ersättningsnivåer än genomsnittsfolkpartisten.

Min poäng är att ett fokus på ekonomiska klyftor, utan att mäta de mycket värre klyftor som uppstår av andra orsaker, riskerar att leda samhällsdebatten och politiken fel.

Läs gärna AB, SvD, Expressen, Nonicoclolasos, Per Altenberg och Andreas Bergh.

Annonser

09 december 2009 - Posted by | Allmänpolitik

3 kommentarer »

 1. […] (inget av dem inkluderar nybyggnation). Och så något helt annat: Gillar tonen hos denna folkpartistiska blogg. Andreas Bergström tycker att relativ fattigdom visst är ett problem, men att det stora problemet […]

  Pingback av Till dem som hävdar att klyftorna inte växer « Storstad | 07 februari 2010 | Svara

 2. Skönt med en folkpartist som inte låter som en militärgeneral från tidigt 1900-tal för en gångs skull. Intressanta funderingar.

  Kommentar av Seb | 18 juli 2010 | Svara

 3. Bäste Andreas Bergström!
  Är Du den Andreas Bergström, som kommenterar min kommentar idag på Vetenskapsradion i P1?
  Hör av Dig i så fall!
  Tack!
  Eva Sternberg
  Hjärnforskare och familjerådgivare

  Kommentar av Eva Sternberg | 13 december 2010 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: