1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Skolan ska fokusera på klassresor

Andra inlägget i en tänkt serie om frågor jag vill driva i Stockholms stad om jag får tillfälle efter valet: För ett antal år sedan presenterade Jan Björklund en rapport med titeln ”Klassresan börjar i klassrummet”. I den fanns statistik som visade hur mycket bättre det går i skolan för akademikerbarn än för andra. Budskapet var att här finns en stor potential; skolan borde kunna göra mycket bättre ifrån sig och ge fler barn bra chanser i livet, oavsett bakgrund. Och det är ju temat för den här bloggen, och för mina politiska ambitioner.

Staden borde årligen sammanställa data som visar hur bra skolorna är på att skapa klassresenärer. Den statistik som behövs finns redan, ännu ett viktigt mått har kommit tack vare de nationella proven i trean. Det går att se hur bra det går i genomsnitt i Sverige för elever med olika bakgrund. Den statistiken kan användas som utgångspunkt för en jämförelse mellan skolor. Naturligtvis är det viktigt att skolor ser till att alla gör bra ifrån sig i snitt, men det jag vill lyfta fram är de skolor som är bättre på att lyfta elever med sämre förutsättningar. De skolor som gör bra ifrån sig skulle dels få uppmärksamhet och förmodligen fler elever, när siffrorna publiceras en gång om året. Man kan också tänka sig en ekonomisk bonus.

En tredje tanke är att koppla statistiken till det som var min första fråga att driva, att rekommendera de bästa skolorna till de elever som behöver det bäst. Barn från familjer med sämst utgångspunkt enligt statistiken (låg utbildning, låg inkomst, kort tid i Sverige) borde hänvisas till de skolor som är bäst på klassresor om de inte väljer något annat. Inga barn med dåliga förutsättningar borde hänvisas till de skolor som är sämst.

Annonser

25 november 2009 - Posted by | Frågor jag vill driva, Skola

1 kommentar »

  1. […] Seved Monke, Sebastian Hallén, Andreas Bergström, Mathias Sundin, Niklas Frykman, Mark […]

    Pingback av Per Altenberg – ett liberalare Sverige » Blog Archive » Världens största politometer | 03 december 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: