1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Låt de barn som behöver det mest gå i de bästa skolorna

Jag tänkte skriva ner några frågor jag skulle vilja driva i Stockholms stad om jag får möjlighet till det. Första inlägget:

Många föräldrar utnyttjar inte möjligheten att välja skola för sina barn på ett aktivt sätt. De väljer inte alls eller väljer den skola där barnen ändå skulle ha placerats om de inte valde – normalt sett den närmaste kommunala skolan. Valfrihet utnyttjas mer av högutbildade och engagerade föräldrar. De sätter sina barn i de skolor de tror är bäst, och de barn som kanske har en sämre start samlas på icke-valsalternativen. Det blir förstås svårare att bedriva en bra undervisning där.

För att lösa det bör staden, inom lagens ramar, tänja på närhetsprincipen. Utifrån föräldrars utbildning, ekonomi och antal år i landet bör icke-valsalternativet ändras. De med sämre förutsättningar ska rekommenderas att välja de bästa skolorna i närheten (oavsett om de är friskolor eller inte), och placeras där om deras föräldrar inte aktivt väljer bort det. Valfriheten ska alltså inte tas bort.

Staden kan också göra riktade informationsinsatser till utanförskapsområdet för att få fler att aktivt välja skola.

14 november 2009 - Posted by | Frågor jag vill driva, Skola

Inga kommentarer ännu.

Lämna en kommentar