1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Till paternalismens försvar

I den här veckans nummer av partitidningen Nu har jag fått in en debattartikel (ej på nätet). Det kom några liknande saker redan i förra numret, jag tror att Alexander Bard lyckas få till den ideologiska debatt som han så gärna vill ha. Tycker också att det är värt att läsa den debatt som varit i Sydsvenskan, senast kompisen Ulf Öfverberg som skriver (och på slutet finns länkar till de tidigare inläggen, bland annat av Alexander och Birgitta Ohlsson). Min artikel i Nu ser ut så här:

Till paternalismens försvar

Carin Jämtins inlägg i DN om vinst i skolan har blivit en tändande gnista för en ideologisk debatt inom socialdemokratin. Som bränsle finns ett antal nyutkomna debattböcker som vill dra partiet i olika riktningar. Nu flammar det rejält bland traditionalister och förnyare, vänster och höger. Inläggen spänner från smutsigt krypskytte till välskrivna uppsatser, från historisk-ideologiska exposéer till konkreta politiska förslag.

Det är väl bra om Sveriges största parti landar i mer genomtänkta ståndpunkter i en del frågor – även om det förstås gör nästa års val till en tuffare match. Det skulle inte skada om vi folkpartister inspirerades. Debattsidorna i tidningen NU fylls av viktiga frågor, men sällan kopplade till en övergripande ideologisk tanke.

Alexander Bard har skämtsamt kallat sig partiets chefsideolog – det är ju ingen annan som har tagit på sig jobbet. Nu ligger det i ett liberalt partis natur att vi inte är dogmatiska, så tjänsten får nog förbli vakant. Men den gode Alexander pekar ändå på en svag punkt. FP:s förslag och retorik kan ibland spreta lite hit och dit, utan att väljarna eller ens vi själva riktigt förstår hur det hänger ihop.

Nätverket Liberati, som Alexander Bard har startat, består av en samling drivna och smarta liberaler som säkert kommer att synas i partiet en hel del framöver. En vitamininjektion. Men det gör det ännu mer angeläget att diskutera ideologi, eftersom Bard och medgrundaren Jan Söderqvist använder nätverket för att torgföra ”den pragmatiska liberalismen”, eller mer korrekt ”den pragmatistiska liberalismen”.

Ett par citat som säger något om den ideologin: ”Vi tror inte heller att staten kan stå för svaren och visionerna med en aldrig så välmenande socialpolitik i det allt komplexare och snabbföränderliga informationssamhället.” Och ”Sexarbetarna och drogbrukarna vill själva bestämma över sina egna öden, de vet själva vad som är bäst för dem. […] Principen om självbestämmande måste gå före allting annat, annars kommer vi aldrig till rätta med den småborgerliga fascismen hos vårt samhälles alla självutnämnda besserwissrar.”

Bland yngre folkpartister och LUF:are tycker jag mig ana en rejäl dragning åt nyliberalism och libertarianism. Röster som lockar från det hållet har varit bra på att göra sig hörda. Tidningen NEO och inflytelserika bloggare som Johan Norberg kombinerar skickligt dagsaktuella kommentarer med en tydlig ideologisk linje. (Förslag till artikelrubrik: ”Familjen Nerbrandt-Norberg hotar socialliberalismen”.) Ett generationsskifte i partiet kan leda till en kraftig kursomläggning.

Det är dags att vi paternalister slipar argumenten. Vi som ser att självbestämmande inte är så enkelt när människan rymmer motstridiga viljor. Vi som förstår att människan kan vilja sig själv illa. Att hon kan fastna i beteenden som samtidigt framstår som vansinniga för henne. Vi som vill ha ett samhälle där det är lätt att hitta vägar att växa, och svårt att gå vilse.

Fram med argumenten för Systembolaget! För sexköpslagen! För obligatoriska socialförsäkringar!

Heja paternalismen!

Annonser

28 augusti 2009 - Posted by | Allmänpolitik

1 kommentar »

  1. […] bloggar: Andreas Bergström, Sebastian Hallén, Birgitta […]

    Pingback av Per Altenberg – Ett Liberalare Sverige » Blog Archive » Obama, Limbaugh och sossarna | 10 september 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: