1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Extremt svåra avvägningar

Regeringen har föreslagit en lag som ger möjlighet att tvångsvårda gravida kvinnor som dricker på ett sätt som kan skada fostret. Jag har varit med och drivit på för detta i egenskap av Folkpartiets samordnare i socialpolitiska frågor, men eftersom jag har varit tjänstledig en tid för att jobba med jämställdhet och vara pappaledig har jag inte läst det färdiga förslaget.

JO sågar tydligen förslaget, och likadant gör en del andra remissinstanser, bl.a. för att det saknas ingående resonemang om avvägningen mellan självbestämmande, integritet och det blivande barnets välgång.

Jag tycker själv att det är en extremt svår avvägning. En del drar paralleller till aborträtten och säger att det är fel att ge foster rättigheter. Då missar man poängen helt: ett foster som aborteras lider inte av det, en människa som får leva hela sitt liv med skador av mammans alkoholkonsumtion får det rätt besvärligt. Problemet är i stället, som en del remissinstanser skriver, att lagen riskerar att skrämma bort kvinnor i riskzonen från mödravården. Då har vi skjutit oss i foten.

Samtidigt skriver vännerna i Liberati om sprutbyte i DN. Det är värt att notera att Alexander, Amanda, Seved och Erik står för partilinjen. Birgitta Rydberg har reserverat sig när frågan har varit uppe i olika sammanhang, men landsmötet har varit glasklart för utbyte och riksdagsmotioner etc har följt den linjen.

Här tycker jag att avvägningen är mycket lättare. Debattartikeln innehåller en bra genomgång av argumenten för utbyte. Argumenten emot är huvudsakligen två: att det legitimerar narkotikabruk och att det är ineffektivt. Det första är förstås rent nonsens, det finns ingen som börjar (eller fortsätter) med heroin för att det går att få tag på sprutor. Det andra är klurigare, det har varit svårt att visa en tydlig minskning av smittspridning med sprutbyte. Det här är inget område där man gör några välkomntrollerade jättestudier, som på läkemedelsområdet. Så den osäkerheten får vi leva med, men allt annat lika verkar det ju mycket troligt att den som använder rena sprutor har mindre risk att smittas av hiv och hepatit.

Annonser

11 augusti 2009 - Posted by | Hemlöshet/missbruk/psykisk sjukdom

3 kommentarer »

  1. Det finns både internationella och svenska studier som visar på samband mellan sprututbytesprogram och smittonivåer. Jag förstår inte varför ni i alliansen motarbetar frågan och tillåter extremister som Rydberg blockera en fråga som handlar om liv.

    Kommentar av MC | 11 augusti 2009 | Svara

  2. Hej. Jag skriver här fast jag egentligen skulle vilja skriva under din privata mail. Det gäller frågan om paternalism. Är det inte märkligt att ju större ambitionen är i förhållande till intelligensen ju mera får man för sig att man kan bestämma hur all världens människor ska leva, och man finner glädje att med sin medelmåttiga intelligens få dirigera andra människor och bestämma över dem. För man kanske är lycklig i sitt liv, eller tror sig veta hur man bär sig åt, och då bör man tvinga andra människor till att också finna lyckan som man tänkt ut åt dem. Att paternalism
    strider mot grunderna i vilken liberalism som helst är peanuts, för varför ska man ha en genomtänkt och medveten syn på livet när man kan gå in i ett parti och få makt utan att veta något om autonomi, integritet och självbestämmande.

    Kommentar av Göran Rudengren | 27 augusti 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: