1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Kom med och hjälp till med psykiatrin

DN följer upp gårdagens debattartikel med lite skåpmat, baserat på en kritisk rapport från Riksrevisionen från juni. Eftersom jag själv har varit med och utformat de satsningar som pågår påpekar jag gärna att rapporten huvudsakligen handlar om den förra regeringens satsningar.

I DN framstår det som att problemet är att regeringen öronmärker pengar i för liten utsträckning. Snarare är öronmärkningar ett av problemen. Som Riksrevisionen konstaterar har en hel del psykiatripengar gått till projekt som landstingen ändå hade tänkt genomföra, eller till verksamhet som inte blir en naturlig del i helheten. Bättre då att ge pengarna utifrån förutsättningen att landstingen genomför vissa typer av förbättringar eller når vissa mål. Exakt hur mycket pengar de använder, och om det är just de statliga pengarna som går åt, är ju oväsentligt för patienterna. Göran Hägglund förklarar det i artikeln, men journalisten förstod inte skillnaden.

Riksrevisionens förslag är att staten håller sig till att lägga pengar på statliga åtaganden, som forskning och utbildning. Det är väl klokt i teorin (och de nya satsningarna innehåller en hel del sådant). Men i realiteten skulle varken vanliga väljare eller de som jobbar och styr i kommuner och landsting acceptera det. Alla har förväntningar på att socialministern ska ordna problemen i sjukvården – ett av flera goda argument för att avskaffa landstingen, men det får nog betraktas som en icke-fråga efter Ansvarsutredningen.

Alla som är intresserade av de här frågorna borde gå med i den Facebookgrupp för bättre psykiatri som jag startade igår. Det har redan gått med en hel del folk, och trevligt nog många  jag inte känner. Det här är internets stora styrka och en viktig del i hur politiken ser ut i framtiden: människor i olika delar av landet som aldrig har träffats kan enkelt organisera något ihop. En första idé till ett seminarium börjar formas också, vi får se vad det blir.

Och så ska jag lägga ut fakta, förslag och länkar till bra rapporter på den wiki jag också startade igår. Alla är välkomna att bidra! Ett superenkelt sätt att samla allt som annars försvinner i diskussionsgrupper.

Annonser

10 augusti 2009 - Posted by | Allmänpolitik

2 kommentarer »

  1. Hej miste min dotter på grund av psy 07 hon fick så mycke tab o det tog hennes liv har hållit på med o anmäla psy tycker att psy är under all kritik i dag måste ske en förändring innan det skördar mer liv ehliens mamma

    Kommentar av Lillemor | 11 augusti 2009 | Svara

  2. I anledning av Ruben Anderssons inlägg under Dn debatt ”Min brors död avslöjar systemfel i psykiatrin” vill jag säga att bla psykiater, beslutsfattare med flera skulle läsa de två följande böcker för att få ett ögonvittne inifrån – först en som fick stämpel schizofren och blev frisk – Arnhild Lauveng /”I morgon var jag alltid ett lejon” och sedan en som gick igenom en psykos utan medicin eller andra ingrepp – Margareta Alderin/”Upptäckten”. Det är väldigt viktigt för psykiater, att läsa dessa böcker och se vad de kan göra utan medicinering och andra åtgärder. Jag håller verkligen med om att psykiatrin lider under ett stort systemfel

    Kommentar av Ragnhild | 20 augusti 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: