1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Debila Hakelius-wannabes

Konstfack får inte längre några sponsorer, och tolkar det som en reaktion på Odell-historien. Kan också vara lågkonjunkturen, förstås.

Jag tycker det visar på problemet med att blanda offentliga och privata pengar i kulturen. Om det ska vara någon poäng med att ge skattepengar till kultur ska det rimligtvis vara till sånt som inte kan leva på kommersiella villkor, och till en fri utbildning av kulturskapare. Om samma museer och lärosäten som ska stå för den fria konsten ska tänka kommersiellt så kan det lika gärna vara. Då blir det som SVT – existensberättigandet är att de ska göra sånt som de kommersiell kanalerna inte gör, men alla som jobbar där är besatta av tittarsiffror och av att fånga just de målgrupper som reklamköparna vill nå. Eller stödet till svensk film, där rejäla summor går till Göta Kanal 2.

Och vad trist det är att så många kommentarer i ämnet kommer från tråkiga konservativa (som sällan vill kännas vid att de är konservativa). En av poängerna med en konsthögskola, och för den delen alla högskolor, är ju att de ska vara fria och sticka hål på etablerade dumheter. Det görs mycket skräp inom konsten, men Odells verk hörde knappast till bottenskiktet. Hon hade en poäng med det hon gjorde, även om genomförandet var ogenomtänkt. Vill vi ha lärosäten där ingen vågar sticka ut och göra dumheter så kommer vi få ett samhälle därefter.

Annonser

06 augusti 2009 - Posted by | Allmänpolitik

1 kommentar »

  1. Debatten efter Odell-affären handlar som jag ser det, inte om var gränsen för konst går, även om en hel del infantila konstnissar tycker det är ”bra att frågan väcks”. En slags Bert Karlsson inställning – all debatt är bra debatt. Typ.

    Den här historien handlar snarare om att var och en har ansvar för sig själv och att inte göra sådant som är rättsvidrigt, åtalbart eller oetiskt. Inte ens om man rubricerar det som konst.

    Anna Odell har fått bära hundhuvudet, eftersom hon uppträtt under eget namn. Jag tycker hennes agerande är tveksamt, men rikspuckot NUG, som vandaliserat en tunnelbanevagn, borde åtalas.

    Ett lärosäte ska alltid ifrågasätta traditionen, men gränsen går rimligen vid när eleverna utför rena olagligheter eller vandaldåd.

    Kommentar av Ingemar | 07 augusti 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: