1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Jämtin vill förbjuda Alvedon och polisbilar

Carin Jämtin hetsar mot kapitalister i välfärden, Veronica Palm hakar på. Får gärna bli sossarnas stora grej i valet, för min del.

Fascinerande nog skriver Jämtin att inga skattepengar alls ska gå till vinst, hon begränsar sig inte till just tjänster. Så det blir inga läkemedel, polisbilar, tunnelbanetåg… Eller så skulle allt tillverkas i offentlig regi! Känns som 1970. Och hon har ju rätt i att det inte finns någon principiell skillnad mellan varu- och tjänsteproduktion. Det är väl slutsatsen som är lite ogenomtänkt.

En gång i tiden hade bara rika människor möjlighet att söka privat vård, sätta barnen i privat skola etc. Nu kan alla det, tack vare valfrihetsreformer. Jämtin vill tillbaks till det gamla, med färre möjligheter för de med mindre pengar. Hon vill inte heller ge alla möjligheten att starta skolor. Det är klart att det finns eldsjälar som kan lägga ner den enorma energi och all den tid som krävs. Men det händer betydligt mer om man släpper in aktiebolag med möjlighet till vinst – en av de ingredienser som gjorde att Sverige gick från fattighus till ett av världens rikaste länder 1842-1930.

En bra, skattefinansierad skola ger alla chansen att ta makten över sitt eget liv, oavsett bakgrund. Om friskolorna bidrar till det genom att drivas med hög kvalitet och effektivitet får mina skattepengar gärna hamna i ägarnas fickor. Självklart ska det vara kontroll på att de inte fuskar till sig pengar genom att snåla in på kvaliteten, det är bland annat därför regeringen inför nationella prov och en rejäl skolinspektion.

Det finns en läsvärd artikel av Henrik Jordahl om privat produktion av skattefinansierade tjänster i Ekonomisk debatt. Min sammanfattande slutsats är att

 • om politikerna kan ha kontroll på kvaliteten och även brukaren kan bilda sig en uppfattning (t.ex. för att det är en tjänst eller vara man konsumerar under lång tid eller flera gånger) så är kundval bra.
 • om politikerna kan ha kontroll på kvaliteten men det är svårt för brukaren att bilda sig en uppfattning (sällanköpsvaror/-tjänster, väldigt tekniskt/medicinskt avancerad verksamhet) så är upphandling bra.
 • om politikerna inte kan ha kontroll på kvaliteten så bör det utföras utan vinstintresse. Helst inte utföras alls, om det går att undvika…

Stora beslut som frihetsberövande (rättsväsendet), att skjuta eller inte skjuta (försvaret) och omhändertagande av barn är nog bra att behålla i offentlig regi av förtroendeskäl. Här får det inte ens finnas en misstanke om att vinstintresset gått före kvaliteten. Fast man kan notera att USA har lagt ut en stor del av Irakkriget på entreprenad. Hur bra det går med kriget kan man ju diskutera, men det är kanske inte främst Blackwater man ska skylla på.

Annonser

28 juli 2009 - Posted by | Skola

2 kommentarer »

 1. Mycket bra inlägg, helt sjukt att vilja förbjuda sånt här. Vad är det för med polisbilar t ex?

  //Karpstryparn

  Kommentar av Karpstryparn's Weblog | 04 augusti 2009 | Svara

 2. Du skriver att

  ”•om politikerna kan ha kontroll på kvaliteten men det är svårt för brukaren att bilda sig en uppfattning (sällanköpsvaror/-tjänster, väldigt tekniskt/medicinskt avancerad verksamhet) så är upphandling bra.”

  Exakt vart i artikeln läste du detta? Tvärtom skriver ju Jordahl att

  ”Lindqvist (2008) behandlar fallet med en s k trovärdighetsvara (credence
  good). Köparen av en trovärdighetsvara, t ex specialistsjukvård, befinner sig i
  ett informationsunderläge och kan ofta inte ens i efterhand observera varans
  kvalitet. Starka vinstmotiv kan därför ha oönskade effekter för trovärdighetsvaror;
  se Dulleck och Kerschbamer (2006).”

  och

  ”Lindqvist (2008) finner i sin studie av trovärdighetsvaran ungdomsvård
  att privata vårdhem har lägre kvalitet än offentliga, mätt som personaltäthet
  och andelen utbildad personal. Privata hem har också högre sammanbrottsfrekvens
  (dvs oplanerad avslutning av behandlingen) för ungdomar
  som inte har särskilt allvarliga problem.”

  Du tycks ha missförstått artikeln på denna punkt. Eller har jag missat ngt?

  Kommentar av atw | 25 april 2011 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: