1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Alliansen minskar klyftor mellan män och kvinnor!

Vi ska nog vara glada att Lars Ohly inte är Sveriges finansminister. Tillsammans med partikamraten Ulla Andersson hävdar han på DN debatt att alliansens skattepolitik ökat inkomstklyftorna mellan män och kvinnor. Men, min klipske kollega (kollega både i arbetet och i bloggosfären) Den hälsosamme ekonomisten såg snabbt att de inte har klarat av matematiken ordentligt. Det är sant att inkomstskillnaderna i kronor räknat har ökat – men det säger inget om förhållandet mellan män och kvinnor. Om t.ex. alla fick dubbelt så hög lön skulle förstås klyftan i kronor också fördubblas, men förhållandet skulle vara detsamma. Det är ju det som är intressant i sammanhanget.

Skattesänkningarna har gått en aning mer till män än till kvinnor, men det intressanta är att de är JÄMNARE fördelade än inkomsterna. Så resultatet blir att förhållandet mellan mäns och kvinnors löner jämnas ut! Vi tackar förstås Vänsterpartiet och RUT för den uträkningen.

Sedan bör ett parti som kallar sig feministiskt fundera över om det verkligen är så att kvinnor är tvungna att arbeta med lågavlönade yrken och män med mer högavlönade. Jag hoppas och tror att vi går i en riktning där färre kommer att låta sig begränsas av könsstereotyper i sina yrkesval. Då minskar klyftorna. Lägre skatt på arbete skyndar på den processen, eftersom det blir större anledning att välja yrke utifrån lön i stället för tradition.

Jag är inte mycket för kvotering, och det är inte viktigt för mig att det blir exakt 50-50 överallt i samhället. Men jag tycker att det är uppenbart att många begränsar sina liv på grund av könsstereotypa föreställningar hos omgivningen (inbillade såväl som verkliga). Det bör politiken försöka motverka (i alla fall inte medverka till, som man nog kan hävda att både förskola och skola gör idag). Vänsterpartiets politik skulle täcka över grundproblemet med fördelningspolitiska fikonlöv. Då minskar incitamenten för kvinnor att göra karriär, och könsrollerna konserveras.

UNT skriver också bra om detta.

Annonser

23 juli 2009 - Posted by | Jämställdhet

1 kommentar »

  1. […] Linnea, Genusnytt, Genusmagazinet, Fatima Svanå, Andreas Bergström, Den hälsosamme […]

    Pingback av Per Altenberg – Ett Liberalare Sverige » Blog Archive » Nu får det vara slutanalyserat! | 12 september 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: