1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Tveksamt om SD kommer in

Sverigedemokraterna ligger tråkigt nog över 4-procentsspärren i Aftonbladets senaste opinionsundersökning. (Så även Piratpartiet.) Jag har ändå lite svårt att tro att de kommer in i slutänden. När det väl närmar sig val kommer de vanliga partierna igång med utspelsmaskineriet, och får massor av uppmärksamhet i medierna.

Under sommaren har jag tagit mig an ett par klassiker, Leo Tolstoys Anna Karenina och Lars von Triers Riket. Den sistnämnda handlar rätt mycket om skillnader – eller inbillade skillnader – mellan danskar och svenskar. Intressant nog skildrade genom en skånsk karaktär, Ernst-Hugo Järegårds fantastiska Stig Helmer. Intressant eftersom Skåne mer än 300 år efter anslutningen till Sverige tydligt framstår som den felande länken mellan de två länderna.

Skåningar ser sig gärna som avslappnade livsnjutare och matvrak jämfört med tråkiga rikssvenskar, medan danskarna tänker likadant om, och tycker att skåningar är som vilka svenskar som helst. I Danmark är det helt normalt att etablerade medier skyller allt möjligt på invandringen, i Sverige är det inte så. Men Skånska Dagbladet utgör ett undantag, som jag pekade på härom dagen, och SD:s väljarstöd är starkast i Skåne. Här var också nazismen starkast under 30-talet.

DN (och SvD) spekulerar i att SD skulle kunna komma in genom att få mer än 12 procent i någon valkrets i Skåne. Med tanke på att det skulle krävas 4 procentenheter till verkar det rätt långsökt. Det får i alla fall Expressens ledarsida att fundera över vad det är för fel på skåningar egentligen. De flesta skåningar är förstås som vilka svenskar som helst (eller snarare lika olika sinsemellan som vilka svenskar som helst), men visst finns här ett problem att fundera över.

Jonas Morian skriver bra om detta både på sin blogg och på Makthavare.

Annonser

19 juli 2009 - Posted by | Integration

1 kommentar »

  1. Det är bra att Sverigedemokraternas procentenheter ökar, för det behövs ett parti i Sveriges Riksdag som ser den enorma problemen och nackdelarna med invandringen och det mångkulturella samhället och vill göra någonting åt dem.

    Varför tror du annars att SD går framåt? Folk är trötta på det politiskt korrekta etablissemangets verklighetsförnekanden, deras lögner och deras försök till förmörkande av sanningen.

    SD in i Riksdagen år 2010!

    Kommentar av karpstryparn | 20 juli 2009 | Svara


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: