1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Trevligt att ta ett glas, trevligare om folk arbetar

En anledning (av flera) till att jag är förtjust i punktskatt på alkohol är att det blir en inkomst till statskassan, som gör att skatter på arbete kan bli lägre. Observera ”kan” bli lägre, det hänger ju på att vi har en regering som vill ha lägre skatter på arbete, och det har vi nu. Så det är ytterligare en sak som är bra med Hägglunds förslag om höjd alkoholskatt (förutom det uppenbara, att vi skulle få mindre alkoholproblem).

Men som en massa bedömare påpekar har vi en del införsel från länder med billigare alkohol. Det verkar inte vara lika mycket problem som innan, en del av införseln kan ha berott på nyhetens behag. Och det kan också finnas anledning att fundera över vilken införsel vi ska vara oroliga över. Det stora problemet tycker jag är försäljningen till underåriga, och det visar ”Växjömodellen” för polisarbete att det går att få bukt med i stor utsträckning. Dessutom skulle tullen kunna få utökade möjligheter att kontrollera smugglare, och lagstiftningen skulle kunna ha en skarpare tolkning av EU:s indikativa nivåer (det finns det andra länder som har). Idag kommer smugglare undan genom att säga att de har köpt alkoholen till en stor fest, och då gäller inte de indikativa nivåerna enligt svenska domstolar.

Så visst finns det anledning att vara skeptisk till höjd alkoholskatt rakt av. Men om vi vidtar en del åtgärder mot införseln först så är det inte alls någon dum idé.

Annonser

06 juli 2009 - Posted by | Hemlöshet/missbruk/psykisk sjukdom |

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: