1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

Konservatism lika illa som socialism

Idag är det kd:s dag i Almedalen. För att fira det får Roland Poirer Martinsson gästskriva på makthavarnas gruppblogg DN debatt. Han menar att det finns ett underlag för ett stort konservativt parti i Sverige. Johan Ingerö har ju drivit samma tes länge. Johan Norberg ger inte mycket för tanken, i alla fall inte med det underlag Poirer Martinsson har.

Själv lutar jag åt Johan Norbergs slutsats – lite halvkonservativa drag finns i nästan alla partierna, så det ska mycket till för att muta in en nisch här. Och framför allt är jag väldigt glad att konservatismen är hemlös i Sverige. Det har diskuterats (bland annat av Peter Santesson-Wilson) om det är politiker som driver värderingsskiften eller tvärtom. Jag tror på båda delarna. Ett tydligare konservativt kd, som plötsligt får fart i opinionen (på grund av någon enskild fråga där de hamnar rätt, eller någon sympatisk toppkandidat) skulle kunna leda till att fler får upp ögonen för konservativa idéer. Och eftersom de är väldigt stora i resten av EU och på andra sidan Atlanten finns det tyvärr en hel del att se.

Liberaler verkar ibland glömma bort att konservatismen finns, vi engagerar oss bara mot socialism. För att få ihop en majoritet i riksdagen måste vi jobba ihop med konservativa. Men för den sakens skull ska vi inte glömma att liberalismen startade som en vänsterrörelse, och att kampen lång ifrån är vunnen mot xenofobi, nationalism, homofobi, misogyni etc.

Mer om Kd i Almedalen och konservatismens potential:

AB-debatt Charlie Weimer DN2 DN3 SvD AB Expressen1 Expressen2

Annonser

02 juli 2009 - Posted by | Allmänpolitik | , ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: