1000 chanser

Du ska ha tusen chanser att utforska och förverkliga dina drömmar

”Jag söker den fråga på vilken människolivet är ett svar”

Så inleds Willy Kyrklunds ”Mästaren Ma” från 1953. Willy Kyrklund sökte nog inte den frågan, och det gör inte jag heller. Boken (romanen? – oklart) består av gåtfulla texter av en uppdiktad österländsk vis man som kommenteras av två personer med motstridig syn på livet och mästaren. Bland annat en hel del om pannkakor. Resultatet blir komiskt, tragiskt, djupt och fåfängt. Mycket mänskligt. Precis som allt vi försöker oss på när vi vill ställa tingen tillrätta.

Willy Kyrklund dog häromdagen, vilket väl inte kom som någon överraskning. Hans död hamnade i skymundan av Michael Jacksons, men Kyrklund sökte aldrig någon berömdhet. Så det kan kvitta, eller till och med vara rätt och rimligt.

För mig har Willy Kyrklunds författarskap alltid varit ett föredöme i hur vi kan se det fåfänga i allvaret, och ändå välja allvaret. För vad har vi annars?

Den här bloggen kommer att handla om hur alla människor är värda tusen chanser i livet, tusen chanser att få förverkliga sina egna, unika drömmar. Det blir nog mycket om hemlöshet, missbruk och psykisk sjukdom, eftersom jag tycker att de problemen mer än något annat tar bort människors möjligheter i Sverige. Men också principiella resonemang om integritet, fri rörlighet, misstro mot auktoriteter och andra traditionella liberala teman. Allt genomsyrat av min vilja att ställa tingen tillrätta. För just så fåfäng, och allvarlig, är politiken.

Trevlig läsning.

Annonser

30 juni 2009 - Posted by | Sidospår, Uncategorized | ,

Inga kommentarer ännu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: